Μπιζέλι

Το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής του κτηνοτροφικού μπιζελιού για σανό είναι όταν έχουν σχηματισθεί καλά οι περισσότεροι λοβοί του

Το Κτηνοτροφικό Μπιζέλι

Το κτηνοτροφικό μπιζέλι είναι φυτό αναντικατάστατο για τις βόρειες περιοχές και τις ορεινές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες του Χειμώνα δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλων ετήσιων ψυχανθών. Η ελάχιστη θερμοκρασία που μπορεί να φυτρώσει είναι 5°C και η άριστη 24°C. Για την ανάπτυξη του φυτού οι άριστες θερμοκρασίες εδάφους κυμαίνονται μεταξύ 16-24°C ενώ του αέρα 13-24°C. Το κτηνοτροφiκό μπιζέλι είναι ευαίσθητο φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες γι'αυτό καλλιεργείται σε δροσερές περιοχές. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι βλαβερές κυρίως την εποχή της άνθησης και του σχηματισμού των λοβών.

Το Αγρόκτημα Παναγιώτου είναι από τις πρώτες και ελάχιστες μονάδες παραγωγής κτηνοτροφικού μπιζελιού στη χώρα μας. Ο σανός του είναι κατάλληλος ιδιαίτερα για τη διατροφή βοοειδών, αλόγων, αλλά και για προβατίνες που θηλάζουν, εξαιτίας της μεγάλης του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Το κτηνοτροφικό μπιζέλι, τέλος, εκτός από την ενσίρωση, χρησιμοποιείται και ως φυτό χλωρής λίπανσης.





Πλεονεκτήματα

  • Αντέχει μέχρι και -16°C.
  • Προσφέρει καρπό πρωτεϊνούχο με 28% πρωτεϊνες.
  • Παραγωγή χλωρού χόρτου, σανού και ενσιρώματος υψηλής ποιότητας.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκαλλιέργεια με σιτηρά.